Clifford Simak. Deserteerimine.



Clifford Simak. Deserteerimine.
Tlk Rein Saluri.
Horisont, 1968, nr 7.

Tulevikulugu sellest, kuidas alistada võõrast planeeti. Jupiter on maavarade poolest küll rikas, kuid samas on ta kõike muud kui sõbralik planeet. Et seal vajalikke uurimusi teostada, peavad inimesed läbima spetsiaalse muunduri. Pärast füüsilise keha moonutamist Jupiteri keskonnale sobivaks juhtub midagi. Kõik need, kes välja saadetakse, ei tule enam kupli alla ehk keskusesse tagasi. Kui programmi juhti hakatakse süüdistama inimeludesse hoolimatus suhtumisse, läheb viimane koos oma koeraga ise asja uurima – mis sellel planeedil siis tegelikult toimub. Selgub, et inimene on seni olnud vaid kuskil poolunes-poolärkvel. Koer hakkab rääkima ja...

„Tema, Fowler, oli oodanud mingit vägivalda nendelt võõrastelt siin planeedil, oli olnud valmis hirmus lösutama tundmatuse ees, oli harjutanud end ebamaise vastikusega. Selle asemel leidis ta midagi suuremat, mida inimene iganes teadis. Hea organismi. Rõõmsameelsuse. Terava mõistuse. Ilu, millist maised unistajad ei suutnud isegi ette kujutada.”

Pärast Jupiteri lummusesse sattumist ei taha asjaosalised enam tagasi tulla, see nn siinpoolne maailm on sealsega võrreldes „kopitanud olesklemine”. Taaskord jahmatav jutt just oma ideega, sellist asja ikka annab välja mõelda. Ilmselt seab lühijutu formaat teatud piirid, kuid lugeda oleks tahntud edasi, et mis seal siis juhtuma hakkab jne.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.