Horisont, 1969, nr 2, lühijutud.




Isaac Asimov. Missugust lõbu nad tundsid.
Russell Baker. Pahaendeline metamorfoos.
Tlk Ain Raitviir.
Aleksandr Gorbovski. Rõõmu amplituud.
Tlk Paul Oja. Horisont, 1969, nr2.
Asimovi jutukeses on aasta 2155. Lapsed enam koolis ei käi, neid õpetavad koduõpetajad, ja nendeks on masinad. Kooliülesande õiged vastused tuleb lükata pilusse ning masin annab tulemused teada, lihtne. Samuti ei ole tulevikus enam koole ega raamatuid, kogu infotulv kulgeb ju ekraanide vahendusel. Kui üks poiss leiab pööningult raamatu - ka siis on veel pööningud - ,mis räägib koolis käimisest varasemal ajal, avaldab see lastele ootamatut mõju. „Ja õpetajad olid inimesed...”, olid küll. Lapsed jäävad lasteks, olgu aastanumber milline tahes. Väike kooliskäimise tülpimus ja minevikuigatsus pole ka tulevikus kuhugi kadunud. Või peaks ütlema: oi ajad, oi kombed! Olgu kuidas on, kuid Asimovilt poleks oodanudki nii lühikest juttu (kaks lehekülge). Minu jaoks oli meeldiv.
Russell Baker visandab nägemuse sellest, mis juhtub siis, kui inimesed tahavad olla masinad. Büroos, leti taga või postiljonina oma asju ajavad väikeametnikud saavad pidevalt klientide käest sõimata, aga masina peale ei hakka keegi räuskama, kuna ta pole selliseks vaidluseks programmeeritud, kuna „Mehhaniseerumise kunst on mitte naeratada.” Inimesed tunnevad masinakadedust. Samas naerab Baker büroktraatia rohmakuse üle. Igati lahe jutt, lihtne ja tabav.
Kui eelmised kaks jutukest on tulevikuvaatelised, siis Gorbovski lendab minevikku. Maailma loomist vaatavad oma laevalt megäärid. Nad veavad kihla, kas planeeti Maa hakkavad ilmestama positiivsed või negatiivsed emotsioonid, ja kui vaja, siis sekkuvad. Idee on siin küll kõige ulmelisem, aga Bradbury „Kõuekärgatus” mängis sama asjaga. Temal ka mõjutas mineviku väikseimgi muudatus oleviku seisu. Kuid Gorbovski toob sisse võõrad vaatlejad, arendab asja jälle kuidagi oma nurga alt. Et siis, ei ole head ilma halvata, kuid jutt on hää.

Loomulikult annavad oma panuse juttudele Allex Kütti ja Edgar Valteri illustratsioonid. Ja seda võib muidugi kõigi nende Horisondis ilmunud lugude kohta öelda.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Lena Lilleste. Inimröövlid internetis.