Aleksandr Šalimov. Öö mazari juures.




Aleksandr Šalimov. Öö mazari juures. Tlk Hans Treimann. Horisont, 1969, nr 12 - 1970, nr 1.
 Tadžikistani väheuuritud mägises piirkonnas pidavat elama lumesaatanad. Keegi pole neid lähedalt näinud, kes on neid otsima läinud, pole tagasi tulnud. Loo minajutustaja tegeleb geoloogiliste uurimistega, kuulnud seda legendi lumesaatanatest, otsustab ta minna mägedesse uurima, kes seal siis ikkagi on tegelikult. Kohalikud muidugi hoiavad vägagi umbusklikult taolisest ettevõtmisest kõrvale, kuid pika veenmise peale õnnestub seal mazari juures ära käia. Mazar, muuseas, on muhamedi usu pühaku matmispaik, mis asub seal, kus need olevused pidid elama. Ära selles kummalises paigas käiakse ja tullakse tagasi ka, nii et peategelasel lähevad juuksed üle öö halliks. Mismoodi see juhtus, saab lugeda jutust.
Horisondis on see lugu kahes numbris. Lugesin esimese hommikul enne tööle minekut ja teise õhtul koju tulles veebist. Mitu korda mõtlesin päeva jooksul, et mis seal mäestikus siis pidi ikka juhtuma, aga sellist lahendust, nagu autor väljapakkus, no selle peale ma küll ei tulnud. Hea jutt on. Kõik need kirjeldused loodusest ja üleelamised haarasid kaasa.
„Vaatasin kikkiskõrvu pimedusse. Tiirutasin ümber lõkke, tundsin, et seisan vaevu jalul, kuid ei saanud end istuma sundida. Ivan lamas liikumatult maas. Nähtavasti oli ta jälle minestanud.”
Mitu korda meenus lugedes Jefremovi „Viis rumbi”, kus tegeleti sarnaste uurimisretkedega. Kui millegi üle juba hirmust toibununa mõmiseda, siis selle üle, et milleks oli vaja mainida fašiste, kes lasid laeva tähtsa uurimisobjektiga põhja. Laev oleks võinud nt pommis peaga postil oleva tüürimehe süü läbi karile sõita vms, aga ikka olid need... no, jah, humanismi on ka vaja.
 Nüüd tõmban nendele Horisondi juttude lugemisele joone alla. Aitab küll. Lõpetamiseks on mitu põhjust. Lugemist on tekkinud juba liiga palju, Horisondis on tekst paras kirbukiri, mis väsitab silmi, mitmed lood on avaldatud ka uuemates raamatutes ja neid pole lühendatud, nagu Horisondis. Kuid hea sõnaga jään meenutama neid lugemisi, samuti kiidan häid tõlkeid, hea töö.

BAAS



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.