Kari Hotakainen. Tundmatu Kimi Räikkönen.



LV 4. Raamat, mille lugemissoovituse oled saanud LV grupist

Kari Hotakainen.                                                                                                                            Tundmatu Kimi Räikkonen.                                                                                                            Soome keelest tõlkinud Rain Kooli.                                                                                            Koolibri.                                                                                                                                           2018. 270lk.

Kummivilin ja ruuduline lipp

Üle pika aja on midagi kuulda/lugeda autospordi kuulsusest Kimi Räikkönenist (s1979). Peaks pigem küsima, mida oli temast teada siis, kui vormelit veel eesti kanalid üle kandsid. Tuli, sõitis, võitis. Oligi justkui kõik. Ise ta palju ei rääkinud, pigem räägiti temast. Pärast võidusõitu antud intervjuud olid napid, „Yes” ja „No” ja „Okey”. Endasse pöördunud Jäämees, nõnda ta mulle meelde jäi.

Tänuväärse töö on ära teinud Kari Hotakainen. See Kimi, kellest tema kirjutab, on ainult pildi pealt sarnane kuvandiga, mis oli meelde jäänud ülekannetest. Karune ja kauge soomlane võtab siin hoopis teised kontuurid. Jäämehest saab uljas roolikeeraja, lähedastele usaldav ning ustav sõber, perekonnale hooliv kahe lapse isa.

Kimi enda loo: lapsepõlve, vormelisse jõudmise ja tulevikuplaanide kõrval pani imestama, millised summad ikka liiguvad vormelimaailmas.

„Euroopas sõidetakse ringi 30 raskeveokiga, muudele mandritele jõudmiseks läbitakse 300 000 lennukilomeetrit aastas. Pärast iga võistlust on on 44-tonnine tsirkus seitsme tunniga kokku korjatud ja pakitud. Kohvi kulub 70 000 tassi aastas. Tänavu (2018) oli uue võistlusauto testimisel Barcelonas kohal 170 Ferrari töötajat. Nii tõusebki aastaeelarve kaugele üle 400 miljoni euro. Seda summat on mõistusega raske võtta, mängu tulevad emotsioonid. (lk18)

Või teisal:
„Autoluksepp toob säästumarketist kilekotiga õlut ja unistab piletist Iron Maideni kontserdile, vormelipiloot tellib eralennuki ja läheb Islandile kuumaastikke vaatama.” (lk161)

Soomlane ja alkohol, ei neid saa lahutada. Kimi pole siin erand. Kui on vaba aeg , siis tehakse ikka mõned joogid.

„Võite tuli muidugi tähistada. Alkoholi mõõduka tarbimise komme polnud toona veel Soome jõudnud, pokaali asemel kasutati mõõduna ämbrit. „ (lk94)

Ja ometi, vaatamata elu põletamisele suutis Kimi tulla 2007 aastal vaid ühepunktise eduga maailmameistriks. Ütleme nii, et toetusest tal puudu ei tule.

"F1 jälgis 2017. aastal teleri ja teiste ülekandeplatvornide vahendusel 350 miljonit inimest, kohapäeal käis enam kui neli miljonit fänni. Soomes vaatab iga etappi ligikaudu 300 000 inimest".(lk197)
                                                                                                                                                              Eks see kõik on üks suur loterii. Kuid Kimil on olnud palju õnne, õigeid inimesi, kes aitasid, usksuid temasse, ja loomulikult ta ise. Suur tahe ja kiirus rajal viisid ta tippu. Veider, et talle endale raamatuid lugeda ei meeldi, aga see eest loeb ta ideaalselt rada. On veel asju, mis talle ei meeldi. Kogu see õukonnamäng näiteks, mis toimub võidusõidu ümber, kui filmistaarid satuvad boksi jne. Kimit ei huvita sellised asjad, tema tahab sõita. Ajada oma rida, oma asja, milleks ta seal ju on. Lugemise ajal loksusid mõnedki paika, millest varem suuremat ei teadnud. No ja rääkimata autori enda humoorikast kirjaviisist, ja-jah, ajas naerma küll. Vormelifännidele kohustuslik raamat.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Küsimus: „Kas sa pead end heaks naabriks?”                                                                                  Kimi: „Loomulikult. Töö tõttu pole ma kunagi kodus.” (lk266)

ERR

Raamaturiiulike

Postimees

Delfi

Õhtuleht



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.