Isaac Asimov. Rahuldus tagatud.



Isaac Asimov. Rahuldus tagatud.                                                                                                  Horisont, 1968, nr 4.                                                                                                                    Tõlkinud A. Maamees.


Jätkan siin oma väikest lugemisekskurssi ulmekirjanduse maavallas. Suurem osa autoreid, keda Horisont eestindas, on ju ulmikutele teada-tuntud, aga mulle on nendega kohtumine valdavalt esmakordne. Ega siin midagi väga lisada enam ei olegi, neid jutte on BAASis juba üksjagu arvustatud ka. Pigem on mu tagasihoidlik kommentaar meeldetuletus mulle endale, et kunagi olen lugenud. Ja kui peaks keegi sattuma siia blokki, siis olgu talle mõni link abiks orienteerumisel :)

Mr. Costello on terve teksti digitaliseerinud, lugeda saab siit.

Minu suhe ulmega on... seda sobib iseloomustama Isaac Asimovi jutu „Rahuldus tagatud” kaks esimest rida.

„Tony oli pikk ja tõmmu iludus, kelle muutumatu näoilme igast joonest õhkus aristokraatlikkust, ja Claire Belmont vaatles teda läbi uksepilu õuduse ja kohkumisega.”

Jah, kohkumisega loen ulmet, ikka ta üllatab ja ehmatab. Siin on üks robotilugu. Edukas firmas töötav mees saab ülesandeks katsetada robotit oma kodus, oma naise koduaibilisena. Tony, nii on masina nimi, täidab kõik korraldused, ületab ootused ning lootused ja... ka naises ei jää soojemad tunded tekkimata.

Kirjutamise ajal oli kindlasti aktuaalne see roboti teema, et kust maalt piir jookseb masina ja inimese vahel, nüüd lugedes on asjal korralik nostalgia mekk man. Kuid see ei tähenda, et kahetseksin lugemist. Hästi kirjutatud. Horisondi jutuvaliku üle ei saa üldse kobiseda. Käis see ju ikka korralikukst sõelast läbi. Tõlked on samuti korrektsed. Ja kirjapilt on selline – inglise lordilik, nii iseloomustab ta, muuseas, ise oma masinat. Sain ka esimese roboti seaduse teada: 

„Ükski robot ei saa inimest kahjustada või oma tegevusetuse kaudu lasta inimesele kahju teha.”

Seekordne ulme vajadus sai kenasti rahuldet.

Mr Costello

Loterii

BAAS

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Lena Lilleste. Inimröövlid internetis.