Ilja Varšavski. Röövimine toimub öösel. Atollil.




Ilja Varšavski. Röövimine toimub öösel.
Tlk Henn-Kaarel Hellat
Atollil.
Tlk Matti Vaga.
Horisont, 1968, nr 6.

Ilja Varsavski nimi on pisut tuttav juba kogumikust „Diogenese latern”, milles avaldati tema jutt kaugest tulevikust (Kannike). Nüüd siis on kõrvuti kaks lugu, millel erinevad tõlkijad ja jutud ise on ka erinevad nagu öö ja päev. Esimeses jutus on nii politsei kui kurjamid saanud enda kätte arvutusmasinad, mille abil on võimalik välja arvutada kuupäevad ja kohad, millal sooritatakse järgmine kuritegu. Samuti annab too raal taktikalisi näpunäiteid, et kuidas ja mida teha röövimisel. Kõik oleks ju klaar, aga... Vana torisejast politseišeff on vanakooli mees, tema on skeptik. Parima variandi otsimisega tegelevad ka kurikaelad kuni, tuleb hoopis keegi kolmas ja... Keda siis ikkagi usaldada?

„Rahvuspank. Raithile meenus, kuidas seda panka rööviti 1912. aastal. Siis kihutati talle meeletus võitlusmöllus kuul põlve, aga sellest hoolimata suutis ta mootorrattal bandiitidele järele kihutada. Bukoolilised ajad, mil vanamoeliste koltidega relvastatud roimarid tegutsesid väikestes gruppides. Uljus ja osavus olid siis midagi väärt. Nüüd aga... „matemaatiline prognoos”, „korrektsioon”, „Gaussi funktsioonid”, mingid perfokaardid, oi sa issand küll! Matemaatikaseminar, mitte politseiteenindus.”

Ulme võib ju olla ka täitsa lahe lugu mentidest ja pättidest, mida seesinane on. Ja mis siin salata, natuke oli isegi naljakas. Mida ei saa öelda aga teise jutu, "Atollil", kohta. See räägib haigestunud kosmonaudist, kes toimetatakse koos perega lõunamere saarele ootama, millal valmib ravim tema haiguse vastu. Väärtust lisab see, et jutustatakse läbi väikese poisi vaatenurga. Tegelastest jäi veel meelde robot, kes käitus õige isemoodi. Kui teda ujuma kutsuti, keeras ta endal ühe sõrme otsast ära, viskas vette, nägi, et see uppus, mispeale arvas, et ujuda ta ikka ei soovi, vot siis. Iseenesest oli kurb lugu, kuid lõppes siiski positiivse lootuskiirega, et kõik saab veel korda.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Lena Lilleste. Inimröövlid internetis.