Fred Hoyle. Must Pilv.


Eesti ENSV ühingu "Teadus" populaarteaduslik ajakiri Horisont asutati aastal 1967. Juba esimesest numbrist alates hakkas ilmuma seal ka jutunurk (lettidele jõuab ajakiri kord kuus). Selle ruumi täitsid tõlked nii siit- kui ka sealtpoolt piiri. Loomulikult oli tegemist ulmega ehk nagu tookord seda kategooriat nimetati - teadusliku fantastikaga. Otsa tegi lahti astronoom Fred Hoyle (1915-2001) oma romaaniga "Must pilv", mille tõlkis Peep Kalv. Romaani jagus numbritesse 1967, nr 1 - 1968, nr 3.

 Lugesin seda rohkem kui kuu aega tagasi, ka nüüd võin mainida, et muidugi meeldis. Paras katastroofilugu sellest, kui kosmosest avastatakse maale lähenev must pilv. Asi muutub elanikkonnale ohtlikuks, kliimamuutustes hukkuvad tuhanded inimesed. Teadlased on loomulikult ikka samm või paar ees võimudest. Selgub, et pilve näol on tegemist tulnukaga, kui nii võib öelda. Kontakti võtmine osutub aga asjaosalistele saatuslikuks. Ei kujuta ette, mis kana Hoyle`il poliitikutega kitkuda oli, aga paras võimurite tögamine käis küll, just inglise poliitikutega. Eks ta selline paljuski kabineti romaan oli, aga hea lugemine siiski. Meenub raamatust "Põgenemiskatse" Anatoli Dneprovi jutt "Kangelastegu", kus ka oli kosmosest lähenev pilv Maad ähvardamas, aga jah, Hoyle oli siiski teemat rohkem arendadnud.

Väike katkend ka sellest, kuidas iseloomustas oma tegelasi autor ise:

"Neist sündmustest on möödunud enam kui viiskümmend aastat. Elab juba uus põlvkond. Inimesi, kellest jutustasin, ei mäletata enam. Mina aga näen neid kõiki endiselt: Wayhart - noor, andekas, just-just väljakujunenud iseloomuga; pehmeloomuline Marlow oma ebameeldiva lõhnaga tubakat suitsetamas; Lester - teravmeelne ja lõbus; Kingsley - hiilgav, ebatavaline, paljusõnaline."

BAAS

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.