Erektor 2024

 


Veebis ilmuv igakuine ulmeajakiri Reaktor andis välja erinumbri Erektor. Põhiliselt keskendub see erootikale ulmes, aga eks seal on muud ka avastada. Sattusin sedapuhku jutulisa sirvima ja üritan lühidalt muljetada. Kokku on jutte seitse, kaks lühemat pala, neli pikemat juttu ja üks pikem jutustus, et mitte öelda lühiromaan. Enamuses on mindud fantasy ja SF-i peale välja, õudust ei täheldanud, vähemalt otseselt mitte. Vabas järjekorras olid siis jutud järgmised:

Krafinna. "Vana leinav kask"

Pärast pikemat vihmaperioodi, kui on natuke näha päikest, läheb Meeri jalutama ning leiab koha, kus algab vikerkaar. Vahejuhtum saab talle saatuslikuks, edasi satub ta kuskile peeglitagusele ja meie maailma vahelisele alale ning hakkab meenutama minevikku. Mõistagi ei ole möödanikust ainult head meelde tuletada, lörri läinud suhe on jätnud oma jälje. Kogu monoloogi täiendab akna all kasvav kask, mis võiks rääkida nii mõndagi, pakkudes samas tuge Meerile.

Kindlasti üks kõige omanäolisem lugu siinses valikus. Ehkki lugu on vist natuke palju öelda selle kohta, tekst jääb sinna kuskile miniatuuri ja lühijutu äärealale veiklema. Häirima jäi, et sellises poeetilise kallakuga tekstis kasutati peenise kohta sõna "riist", oleks oodanud ikka midagi peenetundelisemat. Päris minu teetassike need tekstid, mis leinavad suhteprobleeme, ei ole, aga kndlasti on need vajalikud, et olla kas või kellegi eestkõnelejad. Nukker ta ju oli, kuid kuidagi ilusalt nukker.  


Manfred Kalmsten, Tim Hornet "Siduvad sõnad" 

Ameerika president saabus külla, pidas kõnet ja korraga kadusid tal seljast rõivad, ta seisis ühtäkki kaamerate ja rahva ees ihualasti. Stseen tuleb tuttav ette muinasjutust "Keisri uued rõivad", mida siin lühijutus edasi arendatakse. Erinevus on selles, et riieteta jäävad peale laste kõik inimesed, kes räägivad, kasutavad sõnu, olenemata soost ja seisusest. Riided küll on seljas, kuid need muutuvad nähtamatuks. 

Huvitav oli siin see nägemus, mida autoritandem pakkus, et kuhu ühiskond hakkaks liikuma, kui midagi sellist juhtuks. Mis saab tabudest, kosmeetika- ja riidetööstusest jne. Aga nagu alati kipub minema, leidub ka selles loos tegelane, kes ei taha tavadega kaasa minna ja üritab end peavoolust isoleerida, tema antud juttu läbi enda silmade nähtuna räägibki. Hornet kasutab taas oma lemmikvõtet, teisendab mõnda muinasjuttu ja Kalmsteni panus on ilmselt see orgias innukalt osalev punapäine neiu. Lugeda kõlbas küll, üsna helge meeleolu tekitas. Lugu võinuks ju rohkem olla või siis peategelase motiive veelgi avada, oleks ehk rohkem sisse ja kaasaelama pannud, praegu selline tükati poolik stoori, kuid lahe nägemus. Selle hipi märja unenäo võiks emb kumb autoritest või nad koos kunagi, kui on juba rohekm kogemusi saadud, lühiromaaniks kirjutada, loeks huviga. 


Ian Koff. "Mägede metsikud õhtud"

Tenerifel puhkust veetev Markus Salu, ei oleks seda uneski võinud ette näha, kuhu ta satub. Kohtumine kolme nägusa neiuga viib ta hotelli ja voodisse ja... aga need hoopis tulnukad, kes tulid siia keppima.

Ai jah, keelekasutus rikkus natuke jutu ära, kõik need t*ra jne sõnade kasutamine, no ma ei tea, pole vist enam selles eas, et selline teismelise släng väga muljet suudaks jätta. Jutu puänt oli hea, autoril on tervikutunnetust.  


 Lilli Pilleson. "Elekter meie vahel"

See oli ennemuiste, kui siinmail peeti lahinguid mõõkadega, käidi hiies ja vees ujusid näkid. Alguse ots on jutul selline saagalik- eepilis-dramaatiline, edasi tehakse korralik ajahüpe ja... ega see inimene nii väga ajas ei muutu. 

Kes iganes selle varjunime all ka ei ole, vahet pole, jutt jättis sellise laheda järelmaitse, et võiks kunagi uuesti lugeda.


Taivo Rist. "DOREMIFASOL"

Kunagi tulnukate poolt röövitud väike tüdruk DOREMIFASOL on üles kasvanud kaugel planeedil võõra kultuuri kohanenud ja sealse rahvaga harjunud. Parema puudumisel tuleb tal aga pidada prostituudi ametit, mis ei olegi nii hull, kui arvata võiks, kuid korraga saabub sinna mees Maalt. 

See on imselt kõige parem lugu siin valikus. Autor ei võta asja liiga tõsiselt, ja, mis siin salata, kui mingi erootiline moment juba ulmejutus on, siis tõsiseltvõetavus kannatab nii ehk naa. Taivo on selle ära tabanud ja pannudki kirja sellise naiiv-absurdse loo. Huumor päästis päeva, jäin mõtlema, et miks ei ole tehtud Reaktori nalja-eri numbrit aprillis. No jah, muidugi oli siin jutus vihjeid üksjagu, kõiki ma vist ei märganud ka, aga üks Punamütsikesest jäi küll silma.

"See on hiiglaslik! Ja kasvab järjest suuremaks! Miks ta nii suur on?"


 Maniakkide Tänav. "Ämblikumõrsja"

Kuskil kaugel kosmoses toimus inimrööv, lunamaksu saamiseks varastati kolmandat korda kellegi tähtsa isiku tütar. Nüüd tuleb endisel turvamehel ta vabastada ja proovida põgeneda.

Pean seda kõige professionaalsemaks jutuks siin ja seda eelkõige kompositsiooni poolest. On algus, keskpaik, lõpp ja Mantile omane äktsön, mis lisas pinget. Kui peaks norima norimise pärast, siis veidi rohkem emotsiooni paluks teinekord lisada, muidu tip-top lugu. 


 Xavier Yzz. "Ideaalne kaaslane" 

Kõrges eas peategelane sõidab Erose nimelisele planeedile, et seal siis rahus ja ekstaasis elust lahkuda. Sihtkoht on ainulaadne, kuna seal hoitakse reservaadis irasid, miskid noori naisi meenutavaid tulnukaid. Rohkem vist ei ole vaja ümberjutustada.

Oeh, kole pikk oli see lugu, oleks võinud kuskilt ikka lühendada. Kas just debüüt, aga lobisemishimu ning kirjavahemärgi semikoolon (;) sage kasutamine sellele justkui viitab. Üks kõige paremaid maailma ja võõrliigi ülesehitusi siin valikus. Kiitus. 


Üldmulje ei olnudki kõige hullem, kartsin palju halvemat. Toimetaja oleks võinud enne avaldamist üle vaadata ja mõned lihtsamad apsakad välja võtta. Häirima jäid need ropumaiguga sõnad, aga no mis teha. Kunagi loetud "Dekameron" oli küll paduporno, kuid ma ei mäleta, et Boccacciol oleks sõnavara muutunud kuidagi kesiseks. Paradoks on see, et mitusada aastat hiljem, ja ulmes, mis võiks olla isegi ajast ees, jäädakse väljenduse osas kuidagi toppama. See oleks siis minu tagasihoidlik kriitika Erektori aadressil. Kuid muidugi oli head ka selles kiimaselt tiirases erinumbris, vahelduse mõttes on see soovituslik lugemine. 

Link Erektorisse


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.