Aja maskid

 



Robert Silverberg.
Aja maskid.
Tlk Marek Laane.
Elmatar.
1998. 176 lk.
„Aja maskid” on ulmeline põnevik, milles autor flirdib ideega ajamasinast. Romaani minajutustaja, Leo Garfield, oma tööga tupikusse sattunud füüsik räägib loo kohtumisest ajaränduriga. Mees tulevikust on Vornan-19, ta saabub aastast 2999 aastasse 1998. Maal oli siis parasjagu rahutu periood, milleeniumivahetusega kaasnevat maailmalõppu kuulutavad apolüptikute massid valmistasid üksjagu segadust, valitsused olid ärevil, kardeti hullemat. Ja siis tuleb keegi tulevikust nagu messias ning pöörab kõik pahupidi. Suurema ohu ärahoidmiseks moodustatakse grupp teadlasi, kelle ülesandeks jääb välja selgitada Vornani autentsus ja saada temalt võimalikult palju teavet tuleviku kohta. Midagi saadakse teada ka, aga seda kõike on liiga vähe, et põhjalikke järeldusi teha.
Olin arvamusel, et teadlased on oma valdkonda nii sukeldunud, et nad ümberringi toimuvast suurt ei hooli. Eks seda oli siin ka, aga peale selle avaldus Silverbergi tegelaste juures veel… seksuaalne aktiivsus. Näha oli, et autor võttis üsna vabalt tegelaste intiimsete kalduvuste eritlemist. Muidugi ei kirjutanud ta raamatut ainult sellepärast, see nüanss andis vaid vürtsi juurde. Lisaks sellele pani raamat mõtlema, kui kergesti on inimene üldse mõjutatav. Kui vaadata kas või Kapitooliumi ründamist USAs pärast viimaseid valimisi, näib, nagu oleks Silverberg selliseid mässulained ette näinud. Romaan on kirjutatud1968.
Aga raamat? Lõpp ei olnud just see, mida ootasin, üllatas küll, aga jättis kuidagi tühja tunde, kuid Silverbergi ande austajana nautisin lugemist täiel rinnal. Vähem oleks võinud olla kirjavigu, kippus juba liiga tihti teisi esinema, üle kahe lehe ikka üks vähemalt. Tõlke kohta ei oska öelda midagi, originaaliga ei saa võrrelda ja mida see annakski, inglise keelt ma ei tõuka nagunii. Veidi naljakad väljendid olid nt need verbid: kujutella, pöörella, küsitelid, mõtiskella. See on ilmselt tõlkija omalooming, lahe tegelikult. Loomulikult jättis üle ootuste hea mulje Jüri Kallase järelsõna, milles võetakse kokku kogu Silverbergi karjäär ulmekirjanikuna. Hea raamat.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.