Arthur C. Clarke. Linn ja tähed.

 

Arthur C. Clarke. Linn ja tähed.

Tõlkinud Ralf  Toming.

Eesti Raamat. 1981. 224 lk.


Vähe on neid ulmekirjanikke, kes suudaksid vastu panna kiusatusele piiluda ettepoole, et kas või vaimusilmas näha, mida tulevik tuua võib. Inglise füüsik ja astronoom A. C. Clarke (1917-2008) kirjutas eelmise sajandi keskapiku loo, mis viib lugeja umbes miljard aastat ajas edasi. Elu Maal on muutunud tundmatuseni, pea kõikjal valitseb tühi kõrb ja püsima on jäänud ainult kaks endasse sulugunud linna - Diaspar ning Lys. 

Tänu tehnoloogia arengule on Diaspar ületanud nii elu kui surma künnise. Inemesed elavad seal üle tuhande aasta vanuseks ja annavad end siis masina hoole alla, mis nad mälupanka talletab, et kunagi jälle ellu äratada, füüsilisena materjaliseerida vms. Näib, nagu oleks utoopia, aga seda rahulolu ei jätku kauaks. Teatud perioodi tagant tuleb keegi imelaps, siin on selleks Unikaal, kes hakkab süsteemi lammutama. Alvin saab aru küll, et suletud linn, kuhu ta sattus, täidab esmavajadused, kuid kange kihk näha laia maailma, viib ta ühel päeval linnast välja Lysi. Jõudnud teise linna kohtab Alvin endast erinevaid inimesi ja looduslähedast elukorraldust, mis muudab tema arusaama ühiskonnast. Kuid vastuseid küsimustele, miks linnad üksteist ignoneerivad ja tunnevad hirmu Sissetungijate ees, ei anna peategelasele oodatud rahu. Vastuseid minnakse otsima kosmosesse.

Kuidas nüüd öelda, kartsin hullemat, aga üllatusin üle ootuste positiivselt. Arvasin, et asi on jäänud ajale jalgu, kuid Clarke kirjutas oma teose ajastuüleseks, lugeda võib seda millal iganes. Eks ta natuke on selline seiklusjutu koega, aga filosofeerimist on piisavalt, et tempo alla tuua. Kulgeb rahulikult nagu suur jõgi, aga ta võtab ka mastaapselt ette. Pööre oli omal kohal, see tõmbas ikka vaiba mul korralikult alt ära, aga ühe asjaga ma päris rahule ei jäänud. Mis sai Alvini tüdruksõbrast Alystrast? Kuskil keskpaigas teda veel mainiti, aga kohustuslik lõpustseen vaatame-käsikäes-loojangut-ja-unistame-homsest jäi millegipärast välja. Muidu on täitsa asjalik ulmekas, soovitan. 


BAAS








Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.