Indrek Hargla. French ja Koulu.





Indrek Hargla. French ja Koulu.
Varrak.
2005. 472.

Hargla raamatuid ei saa üldse teineteise kõrvale panna, nad on lihtsalt liiga erinevad. Äärmisel juhul võib seda teha vaid siis, kui tegemist on järgedega, aga kas siiski. Kuid üks ühendav joon läbi mitme raamatu näikse olevat kirjaniku huvi ajaloo vastu. Siin raamatus nt hargneb tegevus lahti 20. sajandi alguse Eestimaal ehk Maavallas.  Euroopast saabub Tarbatusse kuulus luuletaja, arbuja ning võlur Koulu, kes on ka justkui välisministeeriumi ametnik vms. Teel kodumaale ostis ta võlavanglast vabaks Frenchi. Sellest burgundlasest saab Koulu ori, ühtlasi on kogu romaan kirjutatud läbi Frenchi silmade nähtuna. Ega see tandem pikalt idülli nautida ei saa. Ees ootavad seiklused, millest jagub ainest kolme lühiromaani jaoks. Peategelaste kõrval kohtab samuti otsustava tähtsusega kõrvaltegelasi: Nelli, Leibo, Imbi ja Solluzzo. Kõige tähtsam on muidugi väike armuliin libahundist Nelli ja restoranipidajast Frenchi vahel, mis lisas vürtsi.

No vürtsi pani Hargla üldse siin kapaga. Mida/keda väljanaerda andis, seda ka välja naerdi. Eestlase söögi- ja joogikombed: õlle lürpimine, kama joomine ja pudru matsutamine, rääkimata räime mälumisest, need olid sellised tegevused, mis ei tahtnud eurooplasest Frenchile kuidagi omaseks saada. Mingi teema oli ka semiootikutega, kes arvasid, et kõike saab matemaatiliset valemitesse ümber arvestada. Kerga lõõp käis teisisõnu. Kulinaaria on Harglal üldse väga tähtsal kohal, ta võiks varsti juba kokaraamatu välja anda. Isegi kartulikrõpsud leiutati siin raamatus. Ja teisal oli seik, kus "päris elu" lausa nügis ulmesse. Oli koht, kus üks kõrvaltegelane pakkus välja, et eestlastel võiks olla mingi oma märk, mille järgi neid ära tunda. Selles sai äratunda "Welcom to Estonia" brändi saaga, millele siin hoop jalaga tagumikku anti.

Kolmest osast esimene ja viimane jätsid eredaima elamuse. Teine hakkas lootasandil juba esimest kordama ja muutus sutike tüütavaks. Sama skeem, et Koulu on röövitud, ja mindi teda päästma, no kas seda pidi just nii pikaks venitama. Aga mõnus lugemine sellegipoolest. Situatsioonikoomikat esines nii et vähe ei olnud, sai naerda ja kaasaelada.

BAAS

Goodreads

Eesti Ekspress

Manni lugemisblogi

Triinu raamatud

Need Read



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Lena Lilleste. Inimröövlid internetis.