H. G. Wells. Doktor Moreau saar.

 



H. G. Wells. Doktor Moreau saar.

Tlk Urmas Tõnisson.

Umara. 1995. 112 lk.

 

Laevahuku üle elanud Edward Prendick räägib loo oma pääsemisest, kuhu ta sattus ja mida koges. Too nimetu saar, kuhu õnnega pooleks jõutakse, on aga varjupaik, kus tegutseb salapärane dr Moreau. Kui päev päevalt selguvad selle koletu eksperimendi tagamaad, mille keerisest Predick end hiljem avastab, ei pea ta saarele sattumist enam kuigi lohutavaks väljavaateks. Kuna edasised sündmused on juba niigi aimatavad, siis ma ümberjutustamisele arusaadavalt rohkem sõnu ei hakka kulutama. Pealegi, eks seda ole kõik lugenud ka nagunii.

 Midagi sellist ei oleks Wellsi oodanud, üllatusin. Katsed meditsiini valdkonnas, mida viivad läbi peast põrunud professorid kipuvad ikka olema õõvastavad. Isegi Pavlovil keelati katsed koertega. Kuid siin ei hakanud see jubedus kahjuks tööle minu peal. Õudus on üldse selline kraam, mille „parim enne“ saab kole kiiresti läbi, jääb kuskile oma aega. Raamat ilmus ka juba 1898. Aga lugeja õõvastumine ei olnud autori eesmärk, tema tegi teadusulmet, ladus hoopis sellele vundamenti. Wells otsib vastust, kas inimene võib loomastuda või saab looma inimeseks muuta, kus jookseb piir? Kui vähe on vaja, et õhuke kultuurikiht kaoks ja avalduksid instinktid?

Natuke looma on vist igas inimeses, kui tsiteerida seda romaani: „Raamatukogudest pääsu otsides leidsin jälle, et köidetesse süvenenud lugejad sarnanevad saaki varitsevate kiskjatega“ (lk 108) Veel kohtas siin tegelasi, kelle kohta öeldi pullinimesed, aga pulli nad ei teinud kahjuks. Üldse oli Wells huumoriga kole kitsi. Huvitav oli veel see, et sisekaanel on kirjas toimetanud on Maiga Varik, kujundanud Jüri Titov ja palendanud Peep Pedmanson. Esimest korda nägin sellist asja, et keegi näeb vaeva raamatu palendamisega. Raamat on muidugi hea, erinev tema teistest teostest ja mõtlemisainet pakkuv.

BAAS

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Lena Lilleste. Inimröövlid internetis.