Ivan Jefremov. Cor Serpentis Mao süda.


Ivan Jefremov. Cor Serpentis Mao süda.
Tõlkinud Harald Joasoon.
Ajalehtede - ajakirjade kirjastus.
LR 1960 nr. 50. 48lk.


Jutustus sellest, kui kosmoselaev "Telluur" kohtub oma missioonil ilmaruumis maavälise tsivilistatsiooni esindajatega. Sündmustik on viidud ebamäärasesse tulevikku, aga niipalju, kui aru võib saada, on Maa peal kadunud klassivahed, s. t. saabunud on kommunism.

Jefremovi jätkab oma unistamist helgest tulevikust. Midagi väga vapustavat lugemisega ei kaasnenud, kuid mind innustab see teema ise - kosmos. Ja sinna ei saa ma midagi parata, selles on mingi magnet. Aga tegelased siin raamatus jäävad kahjuks väga hillitsetuiks. Et see nii on, selle üle kurdavad asjaosalised ühes dialoogis ise samuti:

"Te olete sarnane oma nimega," sosistas Kary. "Mulle on jäänud meelde, et Taina tähendas iidses keeles saladust, mõistlikkust."

"Te valmistate mulle rõõmu," vastas neiu tõsisel ilmel, "mulle on alati tundunud, et saladusi on veel ainult kosmoses, et meie Maal neid enam ei ole. Inimestel pole neid, me kõik oleme lihtsad, selged ja puhtad." (lk13)

Jah, suuremat üldistust on võimatu välja mõelda. Ma ei teagi enam, kumma käega haigutust varjata. No kuhu jääb konflikt, see proosa tuumik? Samas ei saa välistada ka võimalust, et vastandumine oli viidud teisele plaanile.

"Mulle näib, et erinevate planeetide tsivilisatsioonide ajaloos on mingit stiihilist tarkust," ütles Tei Eron põlevi silmi. "Inimkond ei saa kosmost vallutada, kuni ta pole jõudnud kõrgema elukorralduseni, kus puuduvad sõjad, kus iga inimene tunneb suurt vastutustunnet iga teise inimese eest!" (lk28)

Aga kui jätta emotsionaalne mõjuvus ning ideoloogia kõrvale ja lugeda pelgalt tehnilise poole lahendusi, siis jäin küll imestelema, et kas tõesti nõnda saama? Nt on anamesoonlaevad asendatud pulseerivate kosmoselaevadega, millega saavutatakse valguskiirusele läehedane kiirus. Üldse on mõõtkavad seal väga kosmilised, kuid tõsi ta on, et omajagu põnevust ma selles kõiges leidsin. Ja kohtumisest võõra tsivilisatsiooni esindajatega, mis ei ole sugugi vaenulik, jääb ikkagi õhku küsimus: kas kosmoses on veel kuskil elu?

BAAS

Goodreads

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Lena Lilleste. Inimröövlid internetis.