Henn-Kaarel Hellat. Naiste Maailm.

 


Henn-Kaarel Hellat. Naiste Maailm 1. ja 2. osa.

Eesti Raamat. 1976. 1978.

Kokku 416 lk.

 

Juba mitu aastat lükkasin selle raamatu lugemist edasi, no ei tule tuhin peale, tee mis tahad. Kuskilt arvustusest jäi meelde, et ega ta nüüd kõige mõnusam lugemine ei olnud jne, aga hinnang on selline asi, mis jääb alati subjektiivseks, ja kas lugemine peabki alati mugav olema... Olgu, kuidas on, kätte võtsin, läbi lugesin ja väljakutsesse saab nüüd linnukese kirja. 

Naiste Maailm viib lugeja tulevikku, kui planeedil Rendon toimuvad parasjagu muutused. Seal valitseb iseäralik ühiskond,  juhtimise on üle võtnud naised, vähemusse jäänud mehed (500 naise kohta on üks mees) elavad Meeste Saartel. Esimene osa räägib paaritusrituaalist Armastuse Villas, millele järgneb Armastuse Kohus, teine raamat on ühe ajakirjaniku päevikuvormis ülevaade nn pahalase tagaajamisest. 

Loodan, et see raamat ikka jääb meelde kui midagi erilist ja harvaesinevat. Lugemist ei kahetse, aga soovitada küll ei julge. Kõige lihtsam on seda lugeda siis, kui ENSV taust on natuke silme ees. Ühtki tegelast siit välja tuua ei oska, sest need on kujutatud liiga üheplaaniliselt, lugeda saab ainult nende mõtteid, aga kuhu jääb siis tegevus. Mis õnnestus, oli atmosfääri loomine, millele aitasid kaasa iroonitsevad karjeristid, muidugi valitsusaparaadi kriitika. Samas keelepruuk oli selline, et kaalusin poolelijätmist. Nt esimene lause: 

„Meile, Kosmilise Antropoloogia Instituudi Maa filiaali operatiivkoordineerimissektsiooni grupile, keda juhib professor Elmer Ürt (edaspidi „Ürdi grupp”), andis Maa Regulatsiooninõukogu austava ülesande: peame valima ja publitseerima sarja ürikuid Universumi tsivilisatsioonide ajaloo kohta” (lk 5) 

Edasi läks lugemine küll lihtsamaks, aga samas oli ka väsitav, teine osa tõmbas tempo ikka täiega alla. Käsikirja avaldamisest on küll üle 40. aasta möödas, aga mõned asjad vist ei muutu kunagi. Naiste Maailmas ei tahetud sugugi arvestada teadlaste uuringutega… kõlab kuidagi tänapäevaselt.



GR 1. osa

GR 2.osa

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.