Aleksandr Mirer. Kus on rändurite kodu?


Aleksandr Mirer.
Kus on rändurite kodu?
Tlk Tamara Reitsak.
Eesti Raamat.
1984. 408lk.

 Tegemist on kaheosalise ulmejutustusega keskmisele ja vanemale kooliaele, mis räägib tulnukate invasioonist Maale. Tänu vapratele lastele aga õnnestub inimkond hullemast päästa. Sündmustik algab N asulas, kuhu maabub tulnukate dessant. Imelik küll, kuid neid võõraid ei olegi füüsiliselt justkui kohal. Nende ümberkehastumine toimub vastava seadeldise abil, nad suunavad oma teadvuse maalaste ajusse ja võtavad inimese keha enda valdusse. Nii nad siis käivadki planeedilt planeedile oma ajudele uusi kehasid otsimas. Maal tekib probleem aga sellest, et lapsed on sellisele teadvuse siirdamisele immuunsed. Kui esimene osa hargneb lahti Maal, siis teises osas suunduvad lapsed juba kosmosesse, et anda vastulöök otse vaenlase keskusesse.

Seal raamatus on kõik olemas, mis noortekale vaja. On nii hoogu kui ka seikluseid.
Ja seda hoogu oli isegi natuke liiast mu jaoks. Kogu see tulnukate maailm oma alluvate ja ülematega, käpardite ning molkustega oli küll paras pudru ja kapsad. Lihtsam on öelda, et Agu Sihvka oleks nagu mänginud Ott Strilitzit. Tegelased kippusid vahepeal lausa segamini minema, aru ei saanud, kes on kes? Ühe peategelase nimi oli Seva, sellist nime ma pole kuulnudki. Mitme lehekülje jooksul ei saanud aru, kas ta on poiss või tüdruk, selgus, et ikka poiss oli.

Nii veider, kui see ka ei ole, olid hoopis kõrvaltegelased õnnestunud. Miilitsad ja uurijad tundusid kuidagi elulähedasemad. Oli nii tuttavalt iseloomulik lugeda neid kahtleva uurija mõtteid:
"Kogu lugu lõhnas väga müstifikatsiooni, sihiliku lollitamise järele. Kuid kolm ööpäeva tagasi näis ka detektori, dessantlasi avastava seadme skeem müstifikatsioonina. "(lk379)

Ja siis üks pensionipõlve pidav proua, endine arst, jäi ka meelde miskipärast. Ühel hetkel oli see proua kodune, toimetas kodus pliidi ääres, silmad säramas ja siis... Kui tuli teade vaenlase kohalolust, kehastus ta kohe hoptsi! ümber ning kihutas Moškvitsiga rajoonikeskusesse juhtkonda teavitama. Milline tegutsemisvalmidus.
Planeet Maa sai lõpuks siiski päästetud. Oli lahe ja lobe lugemine.

BAAS

Goodreads

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ivar Soopan. Kõik poisid ei saa suureks.

Jüri Tuulik. Vares.

Giovanni Boccaccio. Dekameron.